Pretože nie všetci môžeme konzumovať rovnaké zloženie jedál, prikladáme Vám zoznam alergénov, ktoré sú použité v jednotlivých druhoch pizze :
1.- Obilniny a výrobky z obilnín obsahujúce lepok
2.- Kôrovce a výrobky z nich
3.- Vajcia a výrobky z nich
4.- Ryby a výrobky z rýb
5.- Arašidy a výrobky z nich
6.- Sója a výrobky zo sóje
7.- Mlieko a výrobky z mlieka vrátane laktózy
8.- Orechy
9.- Zeler a výrobky z neho
10.- Horčica a výrobky z nej
11.- Sezamové semená a výrobky z nich
12.- SIRIČITANY – sušené ovocie, ovocné konzervy a výrobky zo zemiakov (polotovary), pri ich balení je použitý siričitanový plyn pre uchovanie kvality potravín
13.- Vlčí bôb a výrobky z neho
14.- Mäkkýše a výrobky z nich
Alergia na potraviny
Je to odpoveď imunitného systému človeka spravidla na bielkovinu, ktorá sa v potravine nachádza. Alergickú reakciu môže vyvolať až 170 potravín.
Čo sa stane po skonzumovaní potraviny, ktorá obsahuje alergén?
Alergén vyvoláva v organizme zložitú biochemickú reakciu. Alergénna reakcia sa môže dostaviť už o niekoľko minút alebo až o niekoľko hodín, či dní. Typické príznaky a prejavy alergií sú:
kožné – ekzém, opuch, žihľavka;
dýchacie – nádcha, bronchitída, astma;
zažívacie – nechutenstvo, nevoľnosť, bolesti v oblasti brucha, zvracanie, hnačky, zápcha.
Informácie pre alergikov: alergény v potravinách môžu vyvolať alergické reakcie u osôb citlivých na tieto prísady.
Každá pizza je po upečení posypaná OREGANOM.